пʼятниця, 13 березня 2020 р.

ПРИРЕЧЕНА ОБЛАСТЬ: ЯК ГУБЕРНАТОР ПРОКОПЕНКО ЧЕРНІГІВЩИНУ ГУБИТЬ


Голова Чернігівської ОДА перетворює область на власну вотчину.


Вже майже півроку на посаді голови Чернігівської облдержадміністрації перебуває Андрій Прокопенко. За цей час можна сміливо давати оцінку роботі губернатора. Але в даному випадку фактично і оцінювати нічого. Економіка, інвестиції, соціальна сфера, освіта, медицина, спорт… Всі ці пріоритетні напрямки чомусь не цікавлять голову ОДА. Замість вирішення проблем області Андрій Прокопенко зайнявся власним піаром, дерибаном комунальної власності і набиванні кишень.

Почнемо з саморекламування. Дивно, але губернатор чомусь соромиться політичної сили «Слуга народу», яка власне і всадила його в губернаторське крісло. Рекламує суто себе!

Андрій Прокопенко купив кілька інформаційних сайтів, біля десятка пабліків у соціальних меражах і створив окремий пропагандистський відділ при ОДА. В «ньюз-румі» при ОДА працюють півтора десятка людей: журналісти, оператори, інженери монтажу – простіше кажучи кишенькове ЗМІ губернатора. При чому платить за все Прокопенко нібито з власних коштів. Ця команда супроводжує і висвітлює кожен крок голови ОДА. Місяць роботи «нюз-руму» обходиться Прокопенко в близько 300 000 гривень. Питання – звідки у голови ОДА, зарплата якого становить близько 40 000 гривень на місяць, такі колосальні гроші? Для розуміння – робота «ньюз-руму» обходиться йому на рік у понад 3 мільйони гривень.

Окрім того, Андрій Прокопенко замовив про себе два фільми, обвішав Чернігівщину власними біл-бордами (кілька десятків) і навіть почав випускати власну газету.
У Андрія Прокопенка задекларовано лише 5 000 доларів (приблизно 120 тисяч гривень).



Цих коштів вистачить тільки на оплату роботи двох тижнів усього медійного персоналу пана Прокопенка.

А хто оплачує підготовку і тираж (понад 200 000 екземплярів) друкованої газети? Хто платить за біл-борди? За чий рахунок знімаються пропагандистські фільми і потім рекламуються в ЗМІ Чернігівщини?

НУ КОЛИ ТУТ ЕКОНОМІКОЮ ЗАЙМАТИСЯ?

Губернатор працює виключно на власний піар, на картинку, для вдалих кадрів та епізодів. Медійна армія Андрія Прокопенка щодня продукує тонни хвалебної інформації про свого шефа. Причому губернатор робить акцент на власній персоні – не рекламує партію «Слуга народу», представником якої він є. Чернігівська ОДА – це тимчасова платформа для Прокопенка, яку він використовує для власної вигоди і підготовки до виборів.

ПИТАННЯ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

Назвіть бодай одну гучну корупційну справу на Чернігівщині, в якій хабарники сіли за грати? Немає. Жодного корупціонера не викрито. Навпаки – Андрій Прокопенко у багатьох моментах почав мовчати і припинив війну з аферистами.

До прикладу, ситуація з КП «Ліки України». Майновий комплекс «Ліки України» купка ділків фактично приватизувала, вкравши в громади.


З самого початку губернатор активно почав займатися цим питанням: скликав на наради силовиків з цього приводу, обіцяв дотиснути і повернути комунальні приміщення у власність громади.


Але зараз повний мовчок.

Причини цьому можуть бути різні. Або ж пана Прокопенка взяли в долю, або просто «переконали» не мусолити це питання.

Більше того, увійшовши у кураж, губернатор за допомогою аналогічних схем почав власний дерибан комунального добра. КП «Готель Придеснянський» і «Чернігівоблагроліс» зараз активно готують до приватизації. За всім цим стоїть голова Чернігівської ОДА. При чому Прокопенко вже наважився навіть оголосити війну політично-бізнесовим кланам, які споконвіку контролювали лісову галузь на Чернігівщині. Андрій Прокопенко «відбиває» ліси у відомої депутатської групи («Батьківщина» та «РПЛ») і «забирає» собі.

Дивно, але коли на Чернігівщину з робочим візитом приїжджав Олексій Гончарук (тоді він ще був прем’єр-міністром України), голова Чернігівської ОДА чомусь влаштував йому екскурсії тільки державними лісгоспами. А от про комунальні ліси, які вже фактично можна назвати приватними угіддями Прокопенка, чомусь «забули».


ЕКОНОМІКА В ПАВУТИННІ…

Першими обіцянками на посаді Андрія Прокопенка були збудувати під Черніговом завод автоконцерну «Volkswagen» і відродити аеропорт у Півцях. Але нещодавно голова ОДА зізнався, що по обох моментах нічого не вийде. Також губернатор публічно зізнався, що не орієнтується в проблемах економіки. Показовим було звернення до нього за допомогою робітників торф’яного заводу (там зараз критична ситуація). Губернатор заявив, що не в темі таких питань і попросив зачекати.

І наостанок – про методи розправи над неугодними. Тих, хто не бажає грати за дивними правилами Прокопенка, є зайвим у структурі чи обіймає вакансію, на яку треба призначити «свою» людину, губернатор прибирає. Для цього вигадав навіть спеціальну ганебну схему. Яскравий приклад – спецоперація по «ліквідації» титулованої спортсменки Ніни Лемеш з посади директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

Губернатор напряму сказав Ніні Лемеш писати заяву на звільнення. Та категорично відмовилася. Коли губернатор зрозумів, що не вдасться зламати біатлоністку, він… ліквідував цілий департамент, який вона очолювала.



Департамент сім’ї, молоді і спорту ліквідували приєднавши його до відомства, яке не має жодного стосунку до спорту – до департаменту культури, туризму та релігій.
Таким чином Андрій Прокопенко розправився з Ніною Лемеш. Як ця схема вплине не розвиток спорту та чи зможуть люди з культури розвивати спорт? Ці питання губернатора не цікавлять. Головне – прибрати неугодних.

Андрій Прокопенко насправді не займається розвитком області, а готується до виборів восени. І саме через це вся ця медійна активність. Головне зараз – побільше піару і самореклами.

1 коментар:

  1. Облліс створений шляхом насильного
    тиску для відмовлення колишніх КСП від своїх лісів -це було поза законом, а тому облліс підлягає роздачі на паї селянам.Всі ці роки хтось наживався на цьому.

    ВідповістиВидалити